Danmarks domstole har i en længere periode været presset, og der er lang kø om at få bragt sin sag for domstolen. Dette præger i høj grad en sag, som endelig kom for domstolene den 8. november 2023. Hele to år efter, den pågældende hændelse fandt sted.
Sofie Rose Hedelund
Med løftede øjenbryn og et fortvivlet blik træder den tiltalte ind i retssalen. Den unge mand, går hen til vidneskranken hvor han nægter sig skyldig i anklagen. Klokken er 09:00, og de mintgrønne vægge afspejler en positivitet, som ikke er til at se på den tiltaltes ansigt.
Endelig kommer sagen for retten, hvor den tiltalte finder ud af, hvad hans fremtid bringer.
Manglende hukommelse og glemsomheder under ed
Den forurettede er kommet ind, og forklarer sagen fra hans synsvinkel. Han beholder hans dunjakke på, til trods for den lune temperatur i lokalet, og sætter sig trippende i vidnestolen. Han bøjer sig hen over bordet, og svarer hurtigt på forsvarets spørgsmål. Han kommer endda til at afbryde forsvaret og dommeren et par gange i ivrighed for at få forklaret hans erindringer.
Den tiltalte er dømt for vold, og er sigtet for, at skulle have skubbet den forurettede.
”Jeg flyver hen ad fortovet, mine briller flyver afsted, så langt væk de lander under en anden parkeret bil, jeg bliver væltet omkuld!” siger den forurettede i vidnestolen underlagt ed.
Det bliver hurtigt synligt, at bevismateriale ikke stemmer overens med den forurettedes hukommelse. Der bliver fremført en video, som afspejler noget af handlingsforløbet, som er modsigende til hans egne påstande. Den forurettede må erkende, at hans hukommelse er blevet svagere, som følge af den lange ventetid.
Kronvidne på ferie
Da det bliver besluttet at den forurettede kan forlade vidneskranken, går anklageren ud for at finde kronvidnet. Den, som ifølge anklageren, kan sætte et punktum for sagen, og bidrage til opklaringen af handlingsforløbet imellem den forurettede og tiltalte. Ifølge anklageren er kronvidnet essentielt for at kunne afgive dommen.
Dog er kronvidnet ikke dukket op.
Vedkomne har valgt at tage på forretningsrejse til trods for, at datoen har været sat, længe før forretningsrejsen blev planlagt. Den to-års-lange sag, må atter blive udskudt nogle måneder.
Økonomisk skal den tiltalte derfor også betale for yderligere ydelser hos hans advokat.
Dommeren lagde stor vægt på sin frustration over det manglende vidne: ”Det er spild af alles tid, vi er mødt op, vi har snakket tingene igennem, og så vælger man at udsætte både den forurettede og tiltalte for endnu mere ventetid”
Som nævnt var hukommelsen allerede blevet mere vag for både begge parter.
”Dette er konsekvensen af sager, som bliver trukket så langt ud. Ingen kan huske det korrekte handlingsforløb, og vores hukommelse svigter os. Det er ikke fair for nogle af os” forklarer dommeren i en efterfølgende samtale.
Konsekvenser af et 2 års langt forløb
Som nævnt er der både de økonomiske udfordringer ved forlængelse, men også sagens udfald
Dommeren blev spurgt om det lange forløb ville kunne ændre på sagens udfald. Han trak på smilebåndene og sagde, at sager som disse er udmattende for alle involveret. Derudover er det også en stor økonomisk udgift.
”Man kunne godt forestille sig, dommen vil falde mildere. Hverken den tiltalte eller forurettede kan huske handlingsforløbet tydeligt, men det er selvfølgelig svært at udtale sig om, nu hvor vi mangler kronvidnet”
Udover at der gik lang tid før sagen kom for domstolene, gik der også 13 måneder fra episoden fandt sted, til at den tiltalte blev gjort bekendt med, at han var blevet politianmeldt. I mellemtiden har han ikke vidst, han ville blive sigtet for §244, som er, at man har udøvet vold.
Sagen vil blive genoptaget om nogle uger, hvor politiet vil sikre kronvidnet deltagelse. Her vil dommen forhåbentligt blive fastlagt. Den 8 november måtte den tiltalte dog forlade retssalen med det samme fortvivlet ansigtsudtryk han havde haft, da han trådte ind salen 1,5 time forinden.